Στα 7.500 ευρώ το ακατάσχετο για τους αγρότες

Στα 7.500 ευρώ το ακατάσχετο για τους αγρότες

Στα 7.500€ ετησίως ορίζεται πλέον το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών των αγροτών.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που ψηφίστηκε με το ν. 4587/2018, ορίζεται ότι: οι προκαταβολές, οι ενδιάμεσες και οι τελικές πληρωμές που λαμβάνουν οι δικαιούχοι βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της ΚΑΠ, οι οποίες αφορούν:
α) τη βασική ενίσχυση
β) την πράσινη ενίσχυση
γ) τις ενισχύσεις σε γεωργούς νεαρής ηλικίας
δ) τις ενισχύσεις σε μικροκαλλιεργητές
ε) τις συνδεδεμένες ενισχύσεις
στ) την ειδική ενίσχυση βάμβακος (Κανονισμός 1307/2013)
δεν κατάσχονται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν παρακρατούνται, δεν συμψηφίζονται με οφειλές προς το Δημόσιο ή ασφαλιστικούς οργανισμούς, μέχρι του ποσού των 7.500€ ετησίως.

Σε περίπτωση επιβολής κατάσχεσης σε τραπεζικές καταθέσεις, τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να εξετάζουν κάθε φορά αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εξαίρεση από την κατάσχεση (δηλ. αν το ποσό προέρχεται από κοινοτικές ενισχύσεις και το σύνολό του δεν υπερβαίνει τις 7.500€ ετησίως).

Η ισχύς της διάταξης ξεκίνησε από τις 10/12/2018, επομένως περιλαμβάνει και τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Για τους δικαιούχους εξισωτικής αποζημίωσης, de minimis & αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, αναμένεται να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος ή Υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει ότι οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις και ενισχύσεις είναι ακατάσχετες.

Συνεπώς: ένας αγρότης μπορεί να προστατεύει 7.500€ ετησίως των συνολικών καταθέσεων που προέρχονται από αγροτικές ενισχύσεις ΚΑΙ παράλληλα εξακολουθεί να ισχύει το ακατάσχετο των 1.250€ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.